Vad som gör oss på riktigt lyckliga

Det har gjorts en 75 år lång studie av människor och deras mående. Man har följt 725 personer från olika samhällsskikt i USA och årligen fått svar på frågor om deras hälsa, arbetsliv, relationer, mående osv och man har kommit fram till är att det som är allra viktigast för vårt välmående, som gör att vi mår bra i livet, det som gör oss lyckliga, det är nära relationer... Det är inte karriär och pengar, hus, bilar, kläder och semestrar till avundsvärda platser. Nej det som gör oss lyckligast är nära, trygga och ärliga relationer.

Nära relationer gör att vi inte bara att vi känner oss lyckliga, utan även att vi mår fysiskt bra. De som har nära relationer lever nämligen ett friskare och längre liv. De klarar sjukdomar och smärta bättre, de har ett bättre minne längre i livet och de klarar av livets motgångar bättre än de som känner sig ensamma.

Det är inte antalet relationer utan kvalitén på relationerna, alltså huruvida du känner dig trygg och säker trots att det ibland blåser stormiga vindar, som spelar roll. Det är inte heller endast relationerna med dina närmaste vänner som är viktiga utan även relationerna som vi skapar med allt runtomkring oss. Med kollegorna, busschauffören, grannen, och med vårt hem, med naturen, med allt som vi lever med. Ju närmare, ju mer "connected" (som man så mycket bättre uttrycker det på engelska) du är till dig själv, till ditt liv, till allt omkring dig, ju lyckligare blir du. Och ju lyckligare du är desto friskare och längre lever du.

Det känns ju egentligen ganska självklart, men varför har vi då så svårt med just relationer? Jo, tyvärr så är ju relationer ganska bökiga och svåra och kräver mycket energi, och eftersom vi människor instinktivt letar efter quick-fixes så har vi svårt att vårda och gro trygga och nära relationer. Det är ju lättare att springa och fly när livet krånglar till sig, trots att vi oftast fäller krokben på oss själva när vi gör det. Det är lättare att bli arg och utesluta när något går fel, än att stanna upp och rätta till. Det är lättare att göra slut än att reda ut, prata, lyssna, känna, förklara, försöka förstå, släppa in, vara ärlig och sårbar och kämpa sig igenom skiten tillsammans. Det är lättare att dra, dra från sig själv och från andra, lättare, men det är fan inte enklare att ta sig igenom skiten ensam.

Dalai Lama menar att medkänsla eller "compassion" är det viktigaste för vår lycka. Han menar att medkänsla går att öva upp så att vi lär oss att känna mer medkänsla, och att ju mer medkänsla vi kan känna desto mer lycka skapar vi i våra egna liv. Han pratar om medkänsla för andra människor, alla andra, dom som står oss nära, och alla dom som mest bara flyger förbi.

Jag menar att vi behöver börja med att känna medkänsla för oss själva, då kommer medkänslan till andra att växa parallellt. Medkänsla betyder att man bryr sig, att man försöker förstå, att man känner med, att man vet att alla människor bara vill känna kärlek, känna sig meningsfulla, vara nära och känna sig lyckliga.

Medkänsla betyder att man förstår att vi alla kan göra fel, och att vi alla är värda att bli förlåtna, att vi alla gör det bästa som vi kan utifrån de förutsättningarna som vi har fått. Medkänsla betyder att man väljer att se på oss själva och varandra (och livet) med kärlek, även fast det är himla svårt ibland.

Så börja bry dig! Bry dig om dig själv och om andra. Att säga att man inte bryr sig är bara en quick-fix och quick-fixes gör dig inte på riktigt lycklig. Visst förenklar quick-fixes livet här och nu, och visst behöver du ibland få fly, och visst är det ibland exakt det som behövs där och då. Men det vi som flyr ifrån kommer alltid ikapp oss, så det är lika bra att möta det som vi flyr ifrån, möta oss själva och möta varandra. För när vi flyr kommer vi ju längre och längre ifrån oss själva och varandra, men när vi möts så kommer vi närmare varandra. Och när vi är nära så blir vi lyckliga, på riktigt lyckliga.

Så om du vill bli långsiktigt lycklig så behöver du alltså öva på din medkänsla, medkänslan för dig själv, och för andra.
Medkänsla skapar närhet, och närhet skapar lycka!
Superenkelt, men inte alltid så jävla lätt...


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Alla hundrasjutton problem med känslor

Lyssnar ni på varandra, eller hör ni det som ni tror att ni hör?

låt oss vara riktiga för varandra