En spark i röven...

Vår kultur präglas av en vilja och en tro om att allt ska vara Fun, Fast & Easy, som forskaren Brené Brown så snyggt kallar vår livsstil för. Vi vill inte göra sådant som inte är roligt. vi vill ha snabba resultat som dessutom ska vara enkla att utföra. Vi ska gå ner 5 kilo på två veckor, spara 15 000 kr på ett klick, spruta in botox så man blir snygg på 3 minuter, köpa nya saker så att vi blir lyckliga, träna 15 minuter per dag så att vi får en fast rumpa, dricka juicer i en vecka så att vi blir av med alla gifter i kroppen.

Men vi vet nog alla innerst inne att det inte funkar, vi vet att om vi går ner 5 kilo på två veckor så går vi upp dom igen, och ofta lite till, när dieten är över. Vi vet att det tar typ två månader för att se något resultat av flera timmar i veckan på gymmet. Vi vet att den där tröjan kommer att hängas in i garderoben bland alla andra kläder vi köpt för att vi tycker att vi minsann är värda att få känna oss lite snygga efter en hård veckas arbete. Ändå så försöker vi på oss alla quick-fixet om och om igen.

Vi vill så gärna att livet ska vara Fun, Fast & Easy, vi försöker övertyga oss om att det är det, och vi försöker lösa problem snabbt, glömma och gå vidare, släta över och tänka positivt. Men det funkar inte så. Jag vet ingen som säger att livet faktiskt på riktigt funkar så, som har läkt på riktigt, som är lycklig inifrån och ut, som har löst problem på ett långsiktigt och hållbart sätt, som lever ett ärligt och sant och hjärtligt liv. Jag vet ingen som säger att det är roligt, går snabbt och är lätt.

Fun, Fast & Easy fungerar såklart i vissa lägen, och det är superhärligt och skönt (och viktigt) att ibland ta till ett snabblagat recept för att i stunden ha lite lugn och ro eller roligt och festligt. Men om vi springer ifrån oss själva och varandra hela tiden så kommer vi alltid att hamna i samma gamla tankar, mönster och situationer om och om igen. Tills vi på riktigt har tagit reda på vad som tynger oss, varför vi inte är genuint lyckliga, varför livet ganska ofta känns meningslöst, varför vi bryr oss så mycket om vad andra tycker om oss, varför vi aldrig känner att vi räcker till, varför vi äter fast vi är mätta, varför vi blir så arga när vi egentligen är ledsna, varför vi inte vågar vara modiga och berätta hur vi egentligen mår, varför vi inte vågar vara modiga och göra allt det där som vi drömmer om att få göra.

Jag är ledsen att säga det men det finns ingen snabb lösning, det är inte alltid så värst roligt och ofta är det till och med jävligt smärtsamt. Och det är absolut inte lätt att leva ett ärligt och sant och riktigt liv i en värld där vi konstant peppras med reklam och annat som säger att vi ska leva ett ytligt och falskt och blankpolerat liv. Det är inte lätt att stå emot samhällets starka röster, och det är inte lätt att stå emot vår inre röst som säger att vi ska passa in, spela med, vara härliga och bli bekräftade och godkända. Och det är inte lätt att stå emot vår hjärnas trångsynta syn på överlevnad; att hålla oss borta från sådant som kräver energi och som dessutom upplevs som smärtsamt och svårt (men som faktiskt är långsiktigt bra för vår inre lycka) och istället belöna oss när vi gjort något som fått oss att må bra i stunden, när vi har flytt från faran på ett Fun, Fast & Easy sätt.

Men det är faktiskt oerhört härligt och det är så otroligt värt det när man har kämpat och slitit och svettats och gråtit och gjort allt hårt arbete som krävs för att vara den där modiga personen som vi alla faktiskt innerst inne är och vill vara. När man har vågat möta allt det mörka och fått det mörka att inte vara så mörkt, farligt och skrämmande längre. När man vågar säga sin sanning, stå upp för sig själv, ta hand om sig själv, förstå sig själv och på riktigt acceptera och älska sig själv.

Jag vet ingen som säger att det är Fun, Fast & Easy, för det är det inte. Men det är egentligen ganska enkelt och det är definitivt så otroligt jävla värt det. Det är dags att vi börjar lyssna på dom som vet, som faktiskt vet. Det är dags att börja lyssna på oss själva och göra allt det där som vi faktiskt vet att vi behöver göra. Det är dags att vi sparkar oss själva i röven och börjar ta tag i livet och lyckan och allt härligt som vi vet att vi kan få uppleva.


Börja, börja någonstans! Gör det, och fortsätt att göra det. 
Så enkelt är det!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Alla hundrasjutton problem med känslor

Lyssnar ni på varandra, eller hör ni det som ni tror att ni hör?

låt oss vara riktiga för varandra