Tacksamheten...

Jag var på Fotografiska igår och såg (bland många andra fantastiska utställningar) utställningen av Paul Hansens bilder från krigsdrabbade områden världen över och fan i helvete vad tungt det var. Bilder på skadade människor, härjade städer, soldater, barn, svält, sorg och tomma, trötta, uppgivna blickar...

Fotografier blir på något sätt ännu tyngre än rörlig bild för man kan stanna upp och titta på ansiktsuttrycken och verkligen känna in stämningen hur länge som helst. Det blir så tydligt och verkligt på något sätt. Stillbilder etsar sig fast på ett annat sätt än rörliga bilder som flyger förbi i nyhetssändningar.
Riktigt tungt, och riktigt viktigt.

Jag vill köra dit alla otacksamma jävlar som sitter på sina svennerövar och klagar på ditten och datten, som tycker att vi har det svårt i Sverige, som tycker att vi borde stänga gränserna och att det finns ett vi och ett dom. Att "dom" på något sätt får skylla sig själv som föds där krigen, svälten, terrorn, misären, sjukdomarna, dom riktiga jävligheterna bor. Jag vill tvinga svennerövarna att stirra på bilderna tills dom fattar att det inte finns ett vi och ett dom. Att vi alla är gjorda av samma kött och blod, att vi alla tillhör samma kraft och känner samma känslor. Att vi alla bor på en planet tillsammans och att gränser bara är hittepå för att skapa separation, mitt och ditt, och makt. När det som vi behöver allra mest är närhet, samhörighet och kärlek.

Jag säger inte att dina problem inte är stora. Jag säger inte att mina problem är små. Problem är alltid problem, vi har alla bagage att bära, berg att bestiga och mörka monster som jagar oss. Men fan vad viktigt det är med perspektiv! Med lite jävla perspektiv så att vi kan vara tacksamma för allt som vi har, så att vi kan uppskatta våra ändå ganska så lätta liv, så att vi kan känna empati och medkänsla för dom som har det riktigt jävla svårt. Så att vi kan börja gå närmare oss själva och alla andra, istället för att sitta på våra svennerövar och klaga och säga att "dom minsann" och att "vi borde få mer" och på så sätt skapa avstånd och separation istället för samhörighet och gemenskap.
Separation leder ju till ensamhet, och känslan av ensamhet är det farligaste som finns...

Blir så trött ibland...

Och så jävla tacksam!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Alla hundrasjutton problem med känslor

Lyssnar ni på varandra, eller hör ni det som ni tror att ni hör?

låt oss vara riktiga för varandra