Att misslyckas med att misslyckas

Det är fullt normalt att känna känslor. Det är fullt normalt att känna sig nervös, ha ångest, ifrågasätta sig själv och vad fan man håller på med, att förminska sig själv, att gömma sig istället för att blomma, att säga till sig själv att man inte gör nog, att man inte räcker till, att man inte ska tro att man är något.

Det är fullt normalt att känna så, och det kommer vi alltid att göra, men vi kan lära oss att förstå och hantera känslorna så att vi inte gör illa oss så mycket när vi känner dom. För vi kommer att känna känslor som vi inte gillar att känna, känslor som skrämmer oss till att inte göra det som vi egentligen kanske vill göra. Oavsett hur många självhjälpsböcker man läser, hur många terapitimmar man lägger, hur många yoga-retreats man åker på, hur mycket man än mediterar och fixar och donar och förstår och förlåter, så kommer både bekväma och obekväma känslor att kännas. Det är fullt normalt att känna, och vi kan inte (och vill nog faktiskt inte heller) sluta känna...men vi kan lära oss att agera på känslorna på ett sundare sätt än vad vi är vana vid att göra.

För är det inte så att när vi känner dom där otrevliga känslorna och när vi tänker dom där taskiga tankarna så blir vi rädda, då ryggar vi tillbaka, då slår vi på oss själva, på oss som redan ligger, och så gör vi ingenting av det som vi vill våga göra. Och när vi inte gör det som vill göra så kommer vi ingen vart, då trampar vi runt i den gamla sörjan och det känns som att vi redan har misslyckats med det som vi är rädda för att misslyckas med, som vi inte ens har vågat att testa att faktiskt kanske inte alls misslyckas med.

Vi känner oss så som vi är rädda för att känna oss, redan innan vi ens har vågat göra något.
Vi har misslyckats redan innan vi har misslyckats.
Vi känner oss misslyckade fast vi inte har misslyckats.

Så då kan vi väl lika gärna testa?! Då kan vi väl lika gärna kasta oss ut och kanske misslyckas, eller kanske inte alls misslyckas! Om vi inte testar så får vi aldrig möjligheten att kanske inte misslyckas, om vi inte testar får vi inte möjligheten till att faktiskt lyckas.
Så länge i inte testar så kommer vi alltid att känna oss misslyckade...

Jim Carrey sa en så klok sak, att "om man kan misslyckas med det som man inte älskar att göra, så kan man väl lika gärna göra det som man älskar att göra!"





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Alla hundrasjutton problem med känslor

Lyssnar ni på varandra, eller hör ni det som ni tror att ni hör?

låt oss vara riktiga för varandra